8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Ajánló folyóiratainkból 2023.8.

Folyóirat-ajánló augusztusban.

 

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és
a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.

 


címlapkép:saját fotó

Filmvilág

A Filmvilág a legnagyobb hagyományú és legnagyobb példányszámú magyar művészeti folyóirat. A Filmvilág a filmet, a televíziót és a mozgóképes kommunikáció legújabb formáit (internet, mobil) elfogulatlan kritikai szemlélettel közelíti meg. Célja a filmkultúra értékeinek közvetítése és elemzése, legyen szó a film klasszikus mestereiről, a legújabb művészeti irányzatokról, vagy épp a népszerű filmes műfajokról, a westerntől a fantasztikumig, a vígjátéktól a bűnügyi filmig. Magyarország egyik legrégebbi és legtöbbet hivatkozott filmművészeti folyóirata.

A lap 1958. február 15-én indult, kisformátumú kétheti folyóiratként. Létay Vera vezetésével 1979-ben a Filmvilág nagyformátumú havilappá alakult.

2009-ben a lap saját blogot indított. A blog írói főként a lap fiatal szerzői közül kerülnek ki, a hangvétel és stílus így a laptól megszokottnál kötetlenebb.

A Filmvilág szerkesztő- és szerzőgárdájában a filmművészettel foglalkozó szakírók legjelentősebbjei fordultak meg.

További Információk:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Filmvil%C3%A1g

 

 


címlapkép:saját fotó

Galaktika Magazin

A Galaktika (1972-1995) és (2004- ) a legrégebbi és legismertebb magyar fantasztikus havilap. 1972-ben indult útjára, a Móra Kiadó gondozásában, Kuczka Péter szerkesztésében. Először évi 4, majd 6 lapszámmal jelentkező irodalmi antológiaként jelent meg, 1985-től pedig havi folyóiratként, egészen 1995 tavaszáig. Ezalatt 175 számot ért meg, és több mint 100 szerzőtől 2257 novellát közölt. A szerkesztőség MetaGalaktika néven több különkiadást is készített.

A Galaktika 1974-ben elnyerte az Európa Legjobb Sci-Fi Magazinja díjat. 

A magazint 1995-ben megszűnt. A Galaktikát 9 év szünet után Burger István indította újra 2004-ben. A kiadványokat immár a Metropolis Media gondozza. A magazinok számozása 176-tól folytatódott és azóta már a 300-at is átlépte. Megszületett a kizárólag előfizetők számára elérhető Galaktika XL, amiben a normál magazin tartalmán felül egy kisregényt is olvashatunk. A MetaGalaktika mellett HiperGalaktika néven is készültek különkiadások.

A Galaktika 2005-ben ismét megkapta az Európa Legjobb Sci-Fi Magazinja díját, később pedig a Legjobb Főszerkesztőnek és Legjobb Fordítónak járó elismerést is.

A százoldalas, országos terjesztésű Galaktika tartalmának gerincét  a világ élvonalába tartozó tudományos-fantasztikus irodalom alkotja, de megindult a magazinjellegű profil finomítása is: az új Galaktika bevezet a tudomány aktualitásaiba, a jövőkutatás érdekességeibe. A lap minden száma egy-egy nemzetközileg ismert scifi-művész illusztrációival jelenik meg.

További Információk:

 Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Galaktika_(antol%C3%B3gia)

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár