8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Ajánló folyóiratainkból 2023.9.

Folyóirat-ajánló szeptemberben.

 

A lapszámok a könyvtárunkban elérhetőek és
a legfrissebb számok kivételével 10 napra kikölcsönözhetőek.

 


címlapkép: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/%C3%89let_%C3%A9s_Irodalom.jpg

Élet és Irodalom (ÉS)

Az Élet és Irodalom (röviden ÉS) magyar irodalmi-közéleti hetilap 1957 óta. Ezen a néven 1923-ban már megjelent magyar folyóirat. Olvasói elsősorban a nagyvárosi értelmiség köréből kerülnek ki.

Politikai nézetét szemlélve ma liberálisnak mondható: olyan eszmék mellett kötelezi el magát, mint az egyén szuverenitása az állammal szemben, a kisebbség, a másság, a szabadságjogok védelme. A lap irodalmi megfogalmazásban ad tudósítást a közélet fontos történéseiről, másrészt teret ad kortárs művészek írásainak elsőrendű nyilvánosságra kerüléséhez, kritikáival pedig hírt ad a művészet számos területéről.

A lap szerkezeti felépítése az 1960-as évek közepére kialakult, s azóta, egyes rovatcímek kivételével, nagy vonalakban változatlan. Ahogy a cím is mutatja, a lap két nagy szerkezeti egységből áll, az elején a közéleti, majd az irodalmi részből.

Első részében közéleti témák jelennek meg publicisztika, riport, interjú, esszé vagy glossza formájában, szerkesztői és szerzői között hét Pulitzer-díjas újságíró szerepel rendszeresen.

A lap második fele részben műbírálat (mindenekelőtt könyv, emellett film, színház, zene, tárlat stb.), részben pedig kortárs magyar irodalom, és mint ilyen, a mai magyar irodalom rangos fóruma.  Emellett a lap minden száma egy kortárs művész grafikáit, képeit mutatja be oldalain.

További Információk:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89let_%C3%A9s_Irodalom

 

 


címlapkép:https://tinyurl.hu/4xz1

MúzeumCafé

A MúzeumCafé a magyar múzeumi szakma egyetlen országos terjesztésű nyomtatott periodikuma. Alapítója és kiadója, a Szépművészeti Múzeum azzal a céllal hívta életre, hogy fórumot teremtsen a hazai múzeumi szakmának, és egyúttal betekintést nyújtson a múzeumok, kiállítások iránt érdeklődő közönségnek a hazai és a nemzetközi múzeumi élet történéseibe, eredményeibe, törekvéseibe.

A lap beszámol a hazai és a nemzetközi múzeumi világban zajló eseményekről, bemutat kiállítási intézményeket és az azokban dolgozó szakembereket határon innen és túlról, és egyben fórumot is teremt számukra szakmai megnyilatkozásaikhoz. Ugyanakkor arra is törekszik, hogy tartalmával és megjelenésével egyaránt vonzó lehessen mindenki számára, aki érdeklődik a múzeumok világa, a kiállítások és azok háttere, kulisszatitkai iránt.

További Információk:

 Forrás: http://muzeumcafe.hu/hu/policy/

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár