8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Könyvtárosok Világnapja, 2023. április 14.

A Könyvtárosok Világnapját két nagy szervezet, az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA), és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezte.

 

A könyvtárosok világnapja a világ könyvtárainak és a bennük tevékenykedő könyvtárosok fontosságára, történelmi és társadalmi szerepére hívja fel a figyelmet. Ilyenkor is hangsúlyozzuk, mennyire fontos a modern világban a klasszikus könyvolvasás, hová tart a könyvtárak technikai fejlődése és a tudásbázis gyarapítása

Célja: felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre.

Hamvas Béla a könyvtárosról

"A könyvtáros pedig az az ember, akinek a könyv olyan táplálék, szenvedély, sors, szerelem, gyönyör, mámor, kaland és végzet, mint tengerésznek a tenger, a parasztnak a föld, a kertésznek a növény. A tudós a könyvet csak anyagnak veszi: megnézi, olvassa, idézi és félreteszi; a költőnek a könyv csak mű: teremti és elfelejti; a tanítónak csak eszköz: merít belőle és továbbadja; a közönséges embernek csak iparcikk: olvassa és élvezi. Senki nem nyúl úgy a könyvhöz, mint a könyvtáros, oly csendesen és lassan, ahogy az ember csak örök dolgokhoz nyúl: tengerhez, asszonyhoz, földhöz."

Könyvtárak a regényekben (könyvajánló)

A könyvtárosok védőszentjei:

Robert Lee Hadden tájékoztató könyvtáros szerint számos hivatalos és nem hivatalos keresztény patrónusa van a könyvtáraknak és a könyvtárosoknak. A szentek közül az Amerikai Egyesült Államokban Szent Jeromos (akinek neve a kezdetektől a tekercsekhez, az íráshoz, a fordításhoz, a katalogizáláshoz kapcsolódott) a népszerű, míg Európában Szent Lőrinc, a dokumentumok őrzője. Az ortodox országokban Alexandriai Szent Katalint jelölték ki a könyvtárak, könyvtárosok védőszentjének.

II. János Pál pápa nevezte meg 1999-ben Sevillai Szent Izidort, a számítógépek, a számítógépet használók, általában az elektronikus kommunikáció, így az Internet patrónusaként. Szent Izidor a 6-7. században élt, és egy 20 kötetes enciklopédiában gyűjtötte össze sok tudományág ismereteit. Az indoklás szerint Szent Izidor enciklopédiája olyan kapcsolat volt a következő korok felé, mint napjainkban az Internet.

Szent Wiborada is a könyvtárak és a könyvet szeretők védőszentje. Ő volt az első nő, akit a Vatikán hivatalosan szentté avatott 1047-ben. A könyvkötő apáca előrelátásának köszönhetően meg tudták menteni a Szent Gallen-i kolostor értékes könyveit a kalandozó magyaroktól.

Az arab kultúrában tekercseket ajánlottak a Svábbogarak Királyának, hogy a bogarak minél kevesebb pusztítást végezzenek a többi dokumentumban. A hindu országokban Ganesh az akadályok elhárítójának, a tudásnak, a Mahabharata írójának elefántfejű istene a könyvtárak oltalmazója. A hindu hitvilág szerint Ganesh egy lótuszvirágon meditálva alkotta meg a szanszkrit ábécé betűit.

Mit lehet tenni egy könyvtári katalógussal? Például:

Kr.e. 537-ben a nagy Babiloni Könyvtár áttért az agyagtáblákról a papiruszra. Az agyagtáblák könyvtári katalógusa is agyagtáblákon volt.  ;) Két évvel később a perzsa ostromlók ellen használták fel ezeket. A könyvtárosok a bástyákról dobálták le az agyagtáblákat, ezzel súlyos veszteséget okozva az ostromlóknak. Harcos kedvük mára megszelídült, s csupán a tudatlanság ellen küzdenek.

 

 

A világ 10 leggyönyörűbb könyvtára

13 elképesztő könyvtár, ami minden könyvmoly szívét megdobogtatja

Különleges könyvtárak a nagyvilágból, ahol az olvasáshoz plusz élmény jár

 


 

Néhány híres könyvtáros, akiről nem is gondoltuk volna, hogy könyvtárosok voltak:

Laura Bush: A korábbi first lady könyvtárosként végzett, és George W. Bush hivatali ideje alatt előszeretettel gyűjtött pénzt különféle könyvtáraknak.

J. Edgar Hoover: Az FBI-t 1935-ben megalapító, majd egészen 1972-es haláláig vezető Hoover a tízes évek végén könyvtárosként dolgozott a Kongresszusi Könyvtárban, hogy ki tudja fizetni az egyetemi tandíját.

Mao Ce Tung: A fiatal Maót a pekingi egyetem alkalmazta segédkönyvtárosként.

Mohamedtami Khatami: Irán ötödik elnöke a Nemzeti Könyvtárat és Levéltárat is vezette.

 

Hazánk ismert emberei között akadnak szép számmal, akik könyvtárban dolgoztak:

Keresztury Dezső a berlini magyar egyetem könyvárának, majd a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának, később az Országos Széchényi Könyvtárnak volt munkatársa.

Íróink, költőink közül többen több könyvtárban is dolgoztak, így Weöres Sándor, Jékely Zoltán, Rakovszky Zsuzsa.

Antall József: diplomája megszerzése után először az Országos Levéltárban dolgozott, majd később középiskolai tanárnak állt, de politikai okokból fegyelmivel eltávolították. Így a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban helyezkedett el, végigjárta a ranglétrát tudományos munkatárstól az igazgatóig.

Bibó István: A magyar politikatudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának már az édesapja is könyvtáros volt (a szegedi egyetemi könyvtár igazgatója). Bibótól 1951-ben elvették egyetemi tanári katedráját, és az ELTE Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa lett. 1956-os után bebörtönözték, és 1963-as szabadulása után a KSH könyvtárában kapott „kegyelemállást” a rendszertől, ahol nyugdíjazásáig maradt.

Hamvas Béla: 1928 és 1948 között a Fővárosi Könyvtárban dolgozott, hogy fenn tudja tartani magát.

Sólyom László, a Magyar Köztársaság volt elnöke 5 évig az Országgyűlési Könyvtárban képzett könyvtárosként dolgozott.

Földes László, Hobó a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár könyvtárosa volt. Rajongói azonban nemcsak olvasták a verseket a könyvárból, hanem szerették a köteteket maguknál tartani...

Karafiáth Orsolya a Ludwig Múzeum könyvtárát gondozta és szervezte irodalmi programjait.

És van, aki börtönévei alatt könyvtároskodott, mint Zalatnay Sarolta.

 

Milyenek a könyvtárosok? - Nagy Dóra cikke

"Dolgozatomban a könyvtároskép milyenségét vizsgálom, a könyvtárosokról a szépirodalomban és a filmek vizuális világában megjelenő összetevőket tanulmányozom. Tudós csodabogarak, tiszteletreméltó kutatók, mániákus könyvszeretők és embergyűlölők – ilyenek a könyvtárosok?"

 


 

Filmek, melyek könyvtárakban (is) játszódnak

Harry Potter
A Harry Potter sorozat történetét nyilván nem kell felidézni, annyira közismert a regényfolyam is, a filmfeldolgozás is. A történetben többször is fölbukkan a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola titkokkal teli könyvtára.

A klónok háborúja
A Csillagok háborúja sorozat nem arról híres, hogy rejtélyes könyvtárakban nyomoznak titkos tudás után a szereplők, ám egy alkalommal mégis megjelenik egy igen szép bibliotéka. A klónok háborúja című epizódban, a Jedi templom könyvtárában zajlik egy-két fontos beszélgetés.

A rózsa neve
Természetesen nem hiányozhat ebből a felsorolásból Umberto Eco világsikerű könyve, A rózsa neve című regény alapján készült zseniális film döbbenetes könyvtára sem. Már csak azért sem, mert Baskerville-i Vilmos középkori nyomozása végül elvezeti a középkori helyszínelőt az apátság könyvtárába, ahol minden kiderül…

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
Az utolsó kereszteslovag című remekmű szerint Indy apja eltűnik egy könyvtárból, s csak egy római számokat tartalmazó papírfecni marad utána. A könyvtárban, Indy rájön, hogy a lovag sírjának valahol az épület alatt kell lennie…

Álom luxuskivitelben
Holly és Paul elmegy a könyvtárba is, kikölcsönzik Paul könyvét, a Kilenc életet. Holly kérésére a férfi dedikálja a kötetet a tiltakozó könyvtárosnő szeme láttára. A lány megjegyzi, hogy szerinte a könyvtár messze nem olyan csodás hely, mint a Tiffany.

Titkok könyvtára - A Szent Lándzsa küldetés
Nem gyakran fordul elő, hogy a világ megmentése könyvtárosok kezébe kerüljön, de most pontosan ez történik Flynn Carsennel. A könyvmoly fiatalember egy könyvtárban kap állást, ám hamar kiderül, hogy nem akármilyen feladatot bíztak rá. A könyvtár raktárában őrzik az emberiség legféltettebb kincseit, többek között az Excaliburt, Pandora szelencéjét, s a Frigyládát - a legnagyobb titokban, távol a gonosz erőktől. Egy nap azonban ellopják a Szent Lándzsát, és a szelíd könyvtárosból igazi akcióhős lesz, aki a fél világot átkutatja a felbecsülhetetlen értékű műkincsért.

A titkok könyvtára 2. - Salamon király rejtélye

A titkok könyvtára 3. - A Júdás-kehely átka

Holnapután
Jack Hall, a klimatológus a kormánnyal szembeszállva egymagában kell, hogy megküzdjön Washingtonból az északi féltekét fenyegető globális katasztrófával, amit egy megolvadt országméretű jégtömb indít el. Hallnak közben a fiát is meg kell mentenie, aki egy könyvtárban rekedt (New York Public Library, a New York-i közkönyvtár olvasótermében) a menthetetlen területen.

Szépség és a Szörnyeteg
A Szépség és a Szörnyeteg című egész estés amerikai rajzfilmről sem kell sokat írni, hiszen a történetet alighanem mindannyian hallottuk, olvastuk gyermekkorunkban. A szörnyeteg kastélyában azonban lenyűgöző könyvtárterem található.

Az időutazó felesége
Ez a film egy nagyon különleges romantikus történet, mely Clare és Henry szerelmét meséli el. A férfi és a nő rajong egymást, ám van egy kis bibi. Henry genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, átlátszóvá válik és szép lassan eltűnik. Ilyenkor a múltban vagy a jövőben bukkan fel újra, ezt sajnos nem tudja befolyásolni. Szóval ilyen ez a Henry... Szóval ilyen ez a Henry... jóképű, időutazó, és még könyvtáros is!

Buffy, a vámpírok réme
A Buffy, a vámpírok réme egy amerikai filmsorozat, amelyet 1997-ben kezdtek vetíteni, és 2003-ban fejeződött be. A történet egy lányról szólt, aki misztikus hatalom birtokába kerül: ő lesz a Vadász, akinek feladata megvédeni az emberiséget a vámpíroktól és más démonoktól. A sorozat számos jelenete egy csodálatos könyvtárban játszódik.

Ki vagy, doki?
Egy másik sorozatban is komoly szerepet játszik a könyvtár. A Ki vagy, doki? című brit televíziós sci-fi sorozat rejtélyes főszereplője, a Doctor nevű időutazó bejárja az időt és a teret, különféle problémákat megoldva és kalandokba keveredve.

Szellemirtók
Természetesen nem hiányozhat a könyvtár a Szellemirtók című filmből sem, annál is kevésbé, mivel a cselekmény egy New York-i Közkönyvtárban indul. A bibliotékában paranormális jelenségek zajlanak, ezért három ismert parapszichológust hívnak, hogy vizsgálják ki az esetet.

My Fair Lady
A My Fair Lady többszörös Oscar-díjas amerikai filmmusical 1964-ben bemutatott, George Cukor rendezésében, mely George Bernard Shaw Pygmalion című színpadi művéből készült. Története szerint Higgins nyelvész professzor fogadást köt egy barátjával, hogy bárkiből tökéletes angolsággal beszélő hölgyet farag. Így az elképesztően csúnya kiejtéssel beszélő Eliza Higgins házába költözik, ahol kezdetét veszi a beszédtanulás. A tanítás helyszíne természetesen a könyvtárszoba.

A múmia
A múmia című amerikai kalandfilm története szerint az egyik főszereplő, Evelyn Carnahan angol könyvtáros és hobbi-egyiptológus, a kairói múzeum könyvtárában dolgozik, s így természetesen a könyvtárban kezdi el vizsgálgatni azt a dobozkát, amely azután minden kaland forrása lesz.

 

Felhasznált források:

https://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35089604

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nyvt%C3%A1r

https://www.gyoriszalon.hu/news/2247/66/%C3%81prilis-14.-A-K%C3%B6nyvt%C3%A1rosok-Vil%C3%A1gnapja

https://konyvtarak.hu/hirek/ismert-emberek-akikrol-nem-gondoltad-volna-hogy-konyvtarosok-voltak

https://444.hu/2014/11/15/7-konyvtaros-akikrol-nem-gondoltad-volna-hogy-konyvtarosok

http://ki2.oszk.hu/3k/2012/09/milyenek-a-konyvtarosok/

http://konyvkultura.kello.hu/konyvkultura/2014/09/filmes-konyvtarak

https://blog.oik.hu/konyvtarak-a-filmvasznon/

https://konyvparfe.blog.hu/2018/01/16/7_meno_konyvtaros_akik_meghoditottak_a_filmvasznat

https://www.mafab.hu/filmek/filmek/1/?keyword=2383

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

< 2024. július >
H K SZ CS P SZO V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Minosített könyvtár