8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Munkatársaink cikkajánlója a könyvtárunkba járó folyóiratokból 6.

2020. június 22. óta újra várjuk könyvtárunkba. Munkatársaink színes, érdekes cikkeket ajánlanak az online sajtóból. Szeretettel várjuk folyóiratolvasónkba, ahonnan kölcsönözheti is a régebbi lapszámokat.

SZÍNHÁZ

Havonta megjelenő kritikai és elméleti folyóirat

 

Hazai és határokon túli színházi előadásokról olvashatunk beszámolókat, kritikákat. A színházi világ érdekességeiről, kísérletező előadásokról, a művészeti felsőoktatásról is tájékozódhatunk. Teljesszövegű drámákat is közöl. A színészekkel, színházi szakemberekkel készített Interjúkból is bepillantást nyerhetünk a hazai színházi életbe, a színházi lét nehézségeibe, olvashatunk sikerekről vagy esetleges kudarcokról.

Olvasóink figyelmébe az alábbi cikket ajánlom elolvasásra:

FEHÉR ANNA MAGDA: AZ EGYIPTOMI, AKI CSAK PÁLINKÁT AKART MÉRNI

 

Március 27-én, a Színházi Világnapon felolvasó színházi formában mutatta volna be a Független Színház Magyarország Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič Kosovo mon Amour című drámáját az RS9 Színházban.

Felolvasószínház a járvány miatt elmaradt, helyette videósorozatot készítettek, mely sokkal több emberhez tudta eljuttatni a drámát. A dráma egy hasonló élethelyzetet mutat be, mint napjaink járványhelyzete, amikor egyik napról a másikra megváltozik az emberek élete, a kiszolgáltatottság, a félelem lesz úrrá az embereken.

A dráma a koszovói háború idején játszódik. Főhőse Jaschar a tisztességes, középosztálybeli roma kocsmáros, kinek jól felépített, logikus világa egyik napról a másikra darabokra hullik a háború miatt. A darabban a háború mellett az identitás problémája a legfontosabb kérdés. 

Miért vallja magát egyiptominak a roma kocsmáros? Mi a szerepe a roma családokban a nőknek?

Ezekről a kérdésekről is, a dráma cselekményéről, a háború borzalmairól - „ütések súlya és ereje, a puska rántása és a golyó becsapódása, a rúgások alatt összeránduló test és a hideg pisztolycső” – és a színészek nagyszerű szerepformálásáról, játékáról olvashatunk kritikát a cikkben.

Ajánlom mindenki figyelmébe nemcsak a cikk elolvasását, hanem a Független Színház karanténszínházi előadását is, mely a Youtube csatornán elérhető. 

Kereki Judit

 

 

A korábbi cikkajánlókat az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

 

Az ideológia csak egy bunker: Görög Lászlóval Marton Éva beszélgetett (SZÍNHÁZ folyóirat)

Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe (KÉPMÁS folyóirat)

Így gondozd a szamócát, hogy bőségesen teremjen! (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Braun Tibor: „A könyvek illata”  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Dr. Szűts Zoltán: A Facebook titkai   (IPM folyóirat)

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár