8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Munkatársaink cikkajánlója a könyvtárunkba járó folyóiratokból 16.

2020. november 11-e óta újra csak ONLINE lehet a könyvtárakat használni. Munkatársaink színes, érdekes cikkeket ajánlanak az online és a nyomtatott sajtóból.

 

KÉPMÁS


címlapkép: https://www.sajtoforras.hu/kepmas20210004

 

A Képmás családmagazin színes, főleg családanyáknak szóló, havonta megjelenő magazin. 2006-ban a Nagycsaládosok Országos Egyesülete elismerő oklevélben részesítette a családi értékek felmutatásáért és konzekvens képviseletéért.

A lap minden hónap első csütörtökén jelenik meg.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9pm%C3%A1s_csal%C3%A1dmagazin

 

 

 

Olvasóink figyelmébe az alábbi cikket ajánlom elolvasásra:

 

Bogos Zsuzsanna: A magyar gasztronómia legjellemzőbb hungarikuma: a pirospaprika története

 

"Ha valamilyen ránk, magyarokra jellemző gasztroajándékot kell választanunk, a bor mellett még mindig a pirospaprika, illetve a paprikás ízesítésű termékek jutnak eszünkbe."

E szavakkal indul a cikk és a paprika magyar gasztronómiában betöltött szerepéről, természetesen a  történetéről és hungarikummá válásáról szól a történet.

A paprikát, mint fűszert és zöldséget a régi magyar konyhákon nem ismerték, használata lassan terjedt el és csak a 18. században vált általánosan ismertté. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Legelső termesztő körzete Szeged környékén volt.

  • Miért nevezik az Alföld ajándékának?
  • Hogyan tartósították a paprikát?
  • Hogyan indult hódító útjára a Piros Arany és az Erős Pista?

 


kép: Paprikafűzés Szeged-Alsóvároson, 1960. - Kép: hungarikum.hu / Tasnádi József



Olvassa el a cikket és választ kap a kérdésekre!

 

Gyurkóné Marton Beáta

 

 

A korábbi cikkajánlókat az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

 

Az ideológia csak egy bunker: Görög Lászlóval Marton Éva beszélgetett (SZÍNHÁZ folyóirat)

Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe (KÉPMÁS folyóirat)

Így gondozd a szamócát, hogy bőségesen teremjen! (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Braun Tibor: „A könyvek illata”  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Dr. Szűts Zoltán: A Facebook titkai   (IPM folyóirat)

Fehér Anna Magda: Az Egyiptomi, aki csak pálinkát akart mérni (SZÍNHÁZ folyóirat)

Váradi Ibolya: Nem pofás kis történeteket várok tőled. A zsákmányodra vagyok kíváncsi – Kepes András író a Forbes Kilövésen (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Nem bántja a szemét? – Műanyagba merülve  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Élj maradéktalanul! - Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Szám Kati: „Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Interjú Popova Aleszjával (KÉPMÁS folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Perjámosi Sándor: Elcsatolt múzeumok és közművelődési egyesületek: A trianoni békeszerződés elfeledett következményei (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat) (Nyomtatott folyóirat)

Berényi Marianna: Fiktív lények múzeumai (MúzeumCafé folyóirat)

Bánát Anna: Marék Veronika - Nem hittem, hogy a rajzaim túlélik az ezredfordulót (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Konok Veronika – Peres Krisztina: Hagyjam vagy ne hagyjam? A „kütyüzés” hatása a gyerekekre (Mindennapi Pszichológia folyóirat

Kiss Erika: Farsang és diéta: ezekkel az ételekkel dobd fel a téli napot (Diéta&Fitnesz Magazin - online)

 

 

 

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár