8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.
Telefon / fax: +36 92 596 830; +36 92 596 831
Mobil: +36 30 674 6091
Email: javtk@dfmvk.hu

Munkatársaink cikkajánlója a könyvtárunkba járó folyóiratokból 2022.5.B

Munkatársaink színes, érdekes cikkeket ajánlanak az online és írott sajtóból. Szeretettel várjuk folyóiratolvasónkba, ahonnan kölcsönözheti is a régebbi lapszámokat.

 

Óváryné Fabók Krisztina: Itt a tavasz: karalábé, saláta, retek

"A hazai fogyasztók jó minőségű zöldséggel való ellátása a fő cél", -írta Óváryné Fabók Krisztina. A cikk olvasása során megtudhattuk, hogy melyik a vezető cég karalábé nemesítésben. A világon évente két milliárd darabot termesztenek és ennek is 80%-át inkább csak Vietnámban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Magyarországon.

A fiatal generáció a zöldségekben is a könnyen elérhető árut keresi, de fontos számukra a frissesség, a származási hely és a megbízhatóság. Az olvasás során megtudhatjuk azt is, hogy miről ismerhető fel a karalábé frissessége és, hogy milyen szín- és ízváltozatokkal kísérleteznek a nemesítők.


forrás: pixabay

A karalábé mellett még a retek és a saláta is szóba került a Krisztina írásában és ezeknek a zöldségeknek is megvan az idénye és felvásárlási piaca, valamit az ott tárolhatósági praktikussága.

Széles körben ajánlom olvasásra Óváryné Fabók Krisztina írását.

Olvassa el a cikket és/vagy kérje könyvtárunkban a folyóiratot!

Ódor-Horváth Adrienn

 

Kertészet és Szőlészet

címlapkép: https://dimag.hu/storage/publishments/covers/62041_cover.jpg

A kertész szakma hetilapja elsősorban az ágazatban dolgozó gyakorló kertészek, a közvetlen szakmai irányítók, induló kisvállalkozók, az oktatási intézmények hallgatói számára készül. Állandó, naprakész kapcsolatot tart fenn az ágazati irányítás és a termelők között

A Kertészet és Szőlészet első megjelenése, 1951 óta a kertész szakma mértékadó lapja. Többszöri arculatváltást követően ma már hetenként 32 oldalon jelenik meg, az árutermelő kertészek számára a gyakorlatban hasznosítható nélkülözhetetlen információkkal.

A különböző rovatok témái a szakterületek technológiai, illetve fajtaújdonságai, lényeges növényvédelmi és piaci információk. Rendszeresek a külföldi üzemlátogatásokról, szakkiállításokról írott riportok, beszámolók. A szakmai szervezetek és a szakoktatás helyzetét, működését is folyamatosan figyelemmel kíséri. Szakmapolitikai kérdésekben tájékoztat, beszámol rendezvényekről, tudósít a gyakorló kertészek számára hasznosítható fontos tudományos kutatások eredményeiről.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/kerteszetesszoleszet

 

A korábbi cikkajánlókat az alábbi linkre kattintva olvashatja el:

Az ideológia csak egy bunker: Görög Lászlóval Marton Éva beszélgetett (SZÍNHÁZ folyóirat) (Online)

Fűszernövények: álmodozáshoz és a ragulevesbe (KÉPMÁS folyóirat)(Online)

Így gondozd a szamócát, hogy bőségesen teremjen! (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)(Online)

Braun Tibor: „A könyvek illata”  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)(Online)

Dr. Szűts Zoltán: A Facebook titkai   (IPM folyóirat)(Online)

Fehér Anna Magda: Az Egyiptomi, aki csak pálinkát akart mérni (SZÍNHÁZ folyóirat)(Online)

Váradi Ibolya: Nem pofás kis történeteket várok tőled. A zsákmányodra vagyok kíváncsi – Kepes András író a Forbes Kilövésen (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Nem bántja a szemét? – Műanyagba merülve  (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat)

Élj maradéktalanul! - Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére (ZÖLD ÚJSÁG folyóirat)

Szám Kati: „Ha mélyre visznek, még magasabban szárnyalok” – Interjú Popova Aleszjával (KÉPMÁS folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Perjámosi Sándor: Elcsatolt múzeumok és közművelődési egyesületek: A trianoni békeszerződés elfeledett következményei (TERMÉSZET VILÁGA folyóirat) (Nyomtatott folyóirat)

Berényi Marianna: Fiktív lények múzeumai (MúzeumCafé folyóirat)(Online)

Bánát Anna: Marék Veronika - Nem hittem, hogy a rajzaim túlélik az ezredfordulót (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Konok Veronika – Peres Krisztina: Hagyjam vagy ne hagyjam? A „kütyüzés” hatása a gyerekekre (Mindennapi Pszichológia)(Online) 

Kiss Erika: Farsang és diéta: ezekkel az ételekkel dobd fel a téli napot (Diéta&Fitnesz Magazin) (Online)

Bogos Zsuzsanna: A magyar gasztronómia legjellemzőbb hungarikuma: a pirospaprika története (KÉPMÁS folyóirat) (Online)

Mennyire éles a szemed? Találd meg a más színű háromszögeket!  (Zöld Újság )(Online)

Váradi Ibolya: Szólj, ha segíthetek! – ezt ne mondd gyászolónak! De akkor mit igen és hogyan gyászoljunk mi magunk?  (FORBES MAGYARORSZÁG folyóirat) (Online és nyomtatott folyóirat)

Topolay Gábor: Szoboszlai Dominik: Itt egy AMG Merci számít hétköznapinak (FORBES MAGYARORSZÁG) (Online és nyomtatott folyóirat)

G. Tóth ILda: Karanténhobbinak indult, aztán 2400 percnyi mesét rögzítettek, és üzlet lett belőle
– ma már a szülők is szívesen hallgatják Huzella Júlia mesecsatornáját
 (FORBES MAGYARORSZÁG) (Online és nyomtatott folyóirat)

Dogossy Katalin: Remeték régen és ma (RIDIKÜL MAGAZIN (2021. szeptember, p. 22-29.) (Nyomtatott folyóirat)

Szász Adrián: Ő volt a vadász és a sebesült madár is – A megrendítő sorsú Fekete István mindig a szívével írt (KÉPMÁS MAGAZIN) (Online és nyomtatott folyóirat )

Árkovits Amaryl: Miért égessük el a régi a régi naplóinkat - avagy miért ne? (Mindennapi Pszichológia)(Online és nyomtatott folyóirat)

Bedő Iván: Igencsak sűrű lesz az idei év a Hold környékén, mutatjuk a 2022-es űrmenetrendet (HVG)(Online és nyomtatott folyóirat)

Baráz Csaba - Sütő László: A Bükkalja és a kaptárkövek (A Földgömb) (Online és nyomtatott folyóirat)

Demeter Anna: Időutazás a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtárban (Magyar Krónika Magazin) (Online és nyomtatott folyóirat)

Manipuláció, vagy valóban egészséges a vásárlás? (Zöld Újság )(Online és nyomtatott folyóirat)

Zero waste takarítás (Zöld Újság )(Online és nyomtatott folyóirat)

 

 

 

 

 


Tagintézmény

József Attila

Városi Tagkönyvtár

Minosített könyvtár